1-Spor sakatlığı nedir?
Spor sakatlıkları genel olarak sportif aktiviteler sırasında meydana gelen yaralanmalardır. Tedavi olarak cerrahi olmayan ve cerrahi gerektiren durumlar oluşabilr.
2-Spor sakatlıklarının nedenleri nelerdir?
Spor sakatlıklarının oluşma nedenlerini iki grupta toplayabiliriz. Bunlar kişisel ve çevresel nedenler.
Kişisel nedenler: Fiziksel eksiklikler, fiziksel uygunluk(aerobik dayanıklılık, kuvvet, sürat, beceri, çeviklik), psikolojik faktörler (konsantrasyon, riski kabullenme), fiziksel yapı (boy, kilo, eklem stabilitesi, vücut yağ dokusu, yaş, cinsiyet).
Çevresel nedenler: Sporun tipi, sportif aktivite süresi, rakibin ve takım arkadaşlarının rolü, aktivitenin yapıldığı zemin, ışık, malzemeler, iklim koşulları (ısı, nem, rüzgar, antrenör, maç yönetimi ),kurallar ve hakemlerin kuralları uygulaması.
3-Spor sakatlığının ciddiyeti nedir?
Bir spor sakatlığının önemimini anlayabilmek için çok iyi değerlendirmek gerekir. Sakatlanma şekli, tedavi şekli ve süresi, sporda uzak kalınan süre spora dönüş sürecini direk etkiler. İşte, bir spor sakatlığının ciddiyeti bu olguların tek tek ele alınıp, değerlendirilmesi sonucu anlaşılabilir.
4-Spor sakatlıklarının önlenmesindeki genel kurallar nelerdir?
Öncelikle ilk yapılması gereken konu sporcuların periyodik sağlık kontrollerdir. Bu kontroller ile sezon başında sporcunun mevcut durumu ortaya konulur. Eksiklikleri belirlenir ve o eksikliklerin giderilmesi için gerekli önlemler hekimin önerisi çerçevesinde alınır. Bu noktada belirlenen eksiklikler hem fizyolojik parametreler, hem fiziksel uygunluk, hem de direkt sağlık ile ilgili eksiklerdir.
Spor sakatlıklarının oluşmasında en önemli etkenlerden biri yetersiz ısınmadır. Bu nedenle ısınmaya, özellikle stretch (germe) egzersizlerine büyük önem verilmelidir.
Burada fiziksel aktivite sonrası yapılacak soğuma da önem taşımaktadır. Her aktivite sonrası mutlaka soğuma da önem taşımaktadır. Her aktivite sonrası mutlaka soğuma egzersizleri yapılmalıdır.